Ştiaţi că…
Ştiaţi că…
- ✅ Cele mai frumoase forme de spongieri sunt cele aparţinând tipului Sycon; cupă alungită sau cilindru pedunculat, cu pereţi groşi ce prezintă scobituri circulare adânci ce se ramifică din cavitatea centrală spre exterior.
- ✅ Niciun animal nu pare să se hrănească cu părţile moi ale spongierilor şi nici cavităţile lor nu adăpostesc decât în mod excepţional oaspeţi străini.
- ✅ Epoca de înflorire a spongierilor silicioşi a fost mezozoicul iar speciile care trăiesc astăzi la mari adâncimi, în mări, nu sunt decât supravieţuitorii modeşti ai splendorii de altă dată.
- ✅ Cel mai frumos spongier, care se remarcă prin împletirea silicioasă, minunat de fină este "coşuleţul Venerei" din apele Filipinelor.
- ✅ Există spongieri sfredelitori. Activitatea lor este deosebit de importantă pentru circulaţia materiei în natură _ spongierul dizolvă roca aşa cum se dizolvă zahărul în apă şi astfel apa marină se îmbogăţeşte cu săruri minerale.
- ✅ Geodia gigas, spongier litofag, are culoarea galbenă ca sulful este urât mirositor, adăposteşte în corpul său diferite crustacee, nematode, anelide şi rizopode. Este răspândit în Marea Mediterană.
- ✅ Clione patera, spongier litofag (sfredelitor) se dezvoltă la exteriorul stâncilor unde construieşte o cupă înaltă de 1 m şi lată de 30 cm. Este răspândit în Java şi Indochina.
- ✅ Spongierii de apă dulce din apele stătătoare şi curgătoare formează pe pietre şi ramuri învelişuri în formă de cruste dar şi formaţiuni asemănătoare unor copăcei.