Jos

09 ianuarie 2014

Ştiaţi că…

Ştiaţi că…


  • ✅ Există crustacee inferioare, cu un număr variabil de segmente, crustacee superioare, cu un număr fix de segmente şi crustacee foliacee cu picioarele lăţite ca nişte frunze ele fiind cele mai primitive crustacee.
  • ✅ La ostracode animalul întreg este închis într-o carapace cu două valve în formă de scoică din care ies la exterior numai extremităţile picioarelor. Cele două perechi de antene servesc ca organe tactile şi totodată la târât şi înotat. Perechea a doua de antene, prevăzută cu peri tari, în formă de cârlige poate să ţină animalul fixat de diferite obiecte ca şi cum ar fi ancorat.
  • ✅ Capepodele sunt crustacee microscopice, adesea cu un aspect ciudat: alungite şi svelte, ovolare, lăţite. Micul crustaceu Calocalunus pavo are forma unei cozi de păun. Unele sunt luminiscente. Altele au proprietatea de a se închista. Altele sunt viu colorate.
  • ✅ La crustacei marini, mici din genul Tanais pentru un singur fel de femelă există două feluri de masculi.
  • ✅ Pe tot globul pământesc sunt răspândiţi racii-purici care au proprietatea de a sări cu mare agilitate atât în apă cât şi în afara ei.
  • ✅ Homarul poate atinge lungimi de 30-50 cm şi greutatea de 5 kg, este albastru marmorat. Se pescuieşte ca peştii, cu cârlige mai ales în Marea Nordului, pe coastele Norvegiei, Angliei. Numai pe coastele Atlanticului de Nord se pescuiesc peste 6 milioane de exemplare anual. În Marea Neagră se întâlneşte rar pe coastele Bulgariei.
  • ✅ Homarul zvelt sau granatul imperial numit de francezi şi langustină are culoare roşie nu numai când este fiert ci şi în stare vie. Este considerat cel mai gustos crustaceu.
  • ✅ Pagurii pustnici trăiesc atât în mare (apă) cât şi pe uscat. Pagurul de palmier îşi construieşte în pământ vizuini căptuşite cu fibre de cocos, de unde iese pentru a căuta nucile de cocos care cad pe pământ. Se caţără şi pe palmierii înalţi de unde culege nucile pe care le sparge după înlăturarea fibrelor cu ajutorul foarfecelor sale. Viaţa pe uscat este posibilă deoarece învelişul cavităţii branhiale este transformat în plămân.
  • ✅ Camuflarea la crustacei este un fapt obişnuit, constituie un mijloc de apărare. Păinjenii de mare (Maja Squinoda) îşi camuflează coaja plină de ghimpi şi peri cu plante acvatice şi căsuţe de polipi. Langustina (Nephrops) îşi acoperă corpul cu mâlul nisipos de pe fund. Crabul (Dromia vulgaris) îşi ia singur cu cleştele diferite fragmente vegetale şi spongieri şi le înfige direct în ţepii chitinoşi de pe spate. De obicei, obiectele de camuflaj au culoarea mediului înconjurător.
  • ✅ Crabii au posibilitatea de a distinge culorile. S-a observat experimental că într-un acvariu alb cu bucăţele de hârtie roşii şi albe, crabii au ales hârtiile albe. În altul vopsit jumătate roşu şi jumătate alb, crabii, îmbrăcaţi anterior unii cu hârtii roşii şi alţii cu hârtii albe s-au îndreptat fiecare în compartimentele de culoarea respectivă.
  • ✅ Există crabi migratori la care dezvoltarea larvelor are loc în mare apoi migrează în sus pe fluvii. Dacă crabul chinezesc întâlneşte în migraţiile lui obstacole, iese pe uscat şi îşi continuă drumul mergând mult pe marginea apelor navigabile. În felul acesta poate parcurge în cursul anilor sute de kilometri. După ce devine matur se întoarce din nou în mare.
  • ✅ Artemis, crustaceul de sare trăieşte în ape stătătoare cu mare salinitate.