Jos

08 martie 2014

Știați că...

Știați că...


  • ✅ Diavolii tasmanieni (sarcophilus) sunt marsupiale care trăiesc numai în Insula Tasmania. Numele ştiinţific înseamnă “iubitor de cadavre“ deoarece acestea constituie elementele de bază în hrană.
  • ✅ Lupii marsupiali tasmanieni sunt cele mai mari marsupiale carnivore. Vânează singuri, în perechi şi în haite. Au preferinţă pentru sânge pe care-l sug din venele jugulare, din membranele nazale pline cu sânge, din ficat şi rinichi şi mai rar din muşchi. Au fost în cea mai mare parte distruşi de colonişti şi de câinii domestici.
  • ✅ Puiul de cangur cântăreşte la naştere 750 mg. Are bine dezvoltate nările şi o limbă mare, membrele anterioare şi degetele terminate cu gheare puternice. Poate pătrunde în marsupiul mamei în numai 3 minute de la naştere, fără ajutorul mamei. După 150 de zile scoate capul din marsupiu, după 200 zile iese temporar din marsupiu şi după 240 zile îl părăseşte definitiv. Din carcasa unui cangur se scot circa 55% carne pe când dintr-o oaie numai 27%.
  • ✅ Aricii păroşi trăiesc în Indonezia şi Indochina. Se hrănesc cu insecte, moluşte terestre, râme, crabi dar şi cu peşte. La ambele sexe, în regiunea anală există o pereche de glande care secretă un produs cu miros puternic, caracteristic şi respingător, de usturoi şi sudoare. Secreţia foloseşte la marcarea teritoriilor, în comunicarea dintre indivizii speciei, dar şi pentru apărarea de animale răpitoare.
  • ✅ Toţi aricii au obiceiul de a-şi unge ţepii cu salivă, cam tot aşa cum raţele îşi ung penele cu grăsime. Îşi ung mai întâi perii de pe o parte a corpului, apoi de pe cealaltă folosindu-se de limbă cu care o împrăştie. Operaţiunea durează 20 de minute de activitate continuă. Când îşi înţeapă duşmanul, saliva inoculată produce o reacţie cu efect usturător.