Jos

04 martie 2014

Ştiaţi că…

Știați că...


  • ✅ Sconcsul, un animal drăgălaş din neamul jderilor a fost înzestrat cu o armă pe cât de neobişnuită, pe atât de eficace: întorcându-se cu spatele, el împroaşcă cu un lichid uleios care are cel mai dezgustător miros din lume. Acest şuvoi dens zboară la o distanţă de 3-4 m şi nimereşte fără greş ţinta. Substanţa de bază care formează arma chimică a sconcsului este etilmercaptanul. Omul îi simte mirosul chiar sub forma unei soluţii diluate de 0,000 000 000 002 g. Persoana care a fost atinsă, fie de o singură picătură din jetul sconcsului, nu mai riscă să se arate în lume câteva zile, chiar dacă se spală foarte bine şi îşi schimbă hainele. Câinii nimeriţi de sconcs, leşină, apoi se îmbolnăvesc, intervenind un fenomen de intoxicare.
  • ✅ Cozile animalelor de pradă şi ale ungulatelor sunt extrem de expresive. Coada câinelui exprimă foarte bine emoţiile, bucuria, tulburarea.
  • ✅ Renii, antilopele, porcii mistreţi semnalizează cu ajutorul cozii. În caz de pericol când mistreţul este liniştit îşi învârteşte tot timpul coada sau o ţine în jos. Îndată ce simte primejdia, şi-o îndreaptă în sus, în chip de semn de întrebare şi toată turma ciuleşte urechile.
  • Renii şi antilopele au partea inferioară a cozii capitonată cu păr alb şi când animalele şi-o ridică, zbârlindu-şi părul de pe oglinda albă de sub coadă, apare un semafor foarte vizibil care anunţă "Stop/Stai nemişcat".
  • ✅ Antilopa americană când aude un zgomot suspect îşi înfoaie atât de bogat părul alb de pe "oglindă", încât toată regiunea ei posterioară capătă aspectul unui glob pufos. Aceste antilope zăresc "globurile" de la distanţă de 3 km şi la rândul lor îşi înfoaie oglinzile dând alarma "Atenţie, pericol!".
  • ✅ La multe animale, în special la cele sălbatice, simţul mirosului este unul dintre cele mai dezvoltate. La câine de exemplu acesta este de un milion de ori mai sensibil decât la om. Câinii simt chiar cum miroase sarea de bucătărie şi chinina. Câinii simt mirosul apei în care am dizolvat un strop de sare. Multe animale sălbatice nu rămân mai prejos. Elanii şi porcii mistreţi simt vânătorul la o distanţă de 500 de metri, căprioara la 50 de metri.
  • ✅ Pentru exprimarea stărilor sufleteşti animalele scot diferite ţipete: fluierături, răgete, orăcăieli, scheunat, urlete. Numai câinele scoate 30 de sunete diferite, lupul 20, semimaimuţele 15-20, iar maimuţele 22-32 sunete. Dacă luăm numai sunetele din lumea animală şi mijloacele de producere a lor, sunt atât de diverse încât cel care ar vrea să le descrie ar avea nevoie de un teanc uriaş de hârtie. Porcii sălbatici, panda când sunt enervaţi sau bucuroşi clănţăn din dinţi, scoţând un ţăcănit asemănător cu al castanietelor. Gorilele şi cimpanzeii se bat cu pumnii în piept, iar acesta scoate un sunet surd. Pavianii furioşi bat cu labele în pământ, iar ca să se descarce aruncă cu pietre.