Jos

05 martie 2014

Ştiaţi că…

Știați că...


  • ✅ Cele mai mici maimuţe de pe suprafaţa Pământului fac parte din specia Cebuella pygmae. Trăiesc în pădurile tropicale din sudul Columbiei, răsăritul Ecuadorului şi apusul Braziliei. La naştere puii au 20 g, iar lungimea este de numai 5.5 cm; în schimb coada are 7 cm.
  • ✅ Cel mai mare animal carnivor de uscat, din zilele noastre este gigantul urs cafeniu din Alaska. Un mascul bine dezvoltat ajunge până la 700 kg greutate iar lungimea corpului este de 2.5 m.
  • ✅ La iepurele de vizuină există o scatofagie fiziologică foarte pronunţată; unele din excrementele eliminate spre ziuă sunt înghiţite fără a fi mestecate. Semnificaţia exacta a acestui proces fiziologic nu se cunoaşte.
  • ✅ Singurii vampiri, care există cu adevărat, sunt liliecii cu acest nume din zona Americii Centrale şi de Sud. “Porţia” îngurgitată atinge exact greutatea totală a corpului său 30-35 g.
  • ✅ Gorila se trezeşte odată cu răsăritul soarelui şi-şi încetează activitatea cam pe la orele 18 când începe să-şi amenajeze pe sol un pat elastic din crengi înfrunzite. Zilnic între 6 şi 8; 14-18 se deplasează, mâncând fructe, trestie de zahăr sau termite iar între 10 şi 14 se odihneşte.
  • ✅ Mari amatori de miere, pigmeii, când dau de câte un stup de albine, nu pot fi convinşi în ruptul capului să meargă mai departe. Se caţără imediat în copac şi se înfruptă din alimentul preferat.
  • ✅ Cămila şi asinul sunt incontestabil “campionii“ deşertului. Ei pot rezista sub razele necruţătoare ale soarelui fără apă şi hrană chiar 6 zile, timp în care pierd mult din greutate. Îşi refac forţele însă în numai câteva minute după ce au băut apă. Asinul are nevoie de 27 litri de apă pe care o înghite în 5 minute. Cămila poate bea aproape 200 litri de apă ceea ce pentru un om de 65 kg ar corespunde 48 litri de apă.