Ştiaţi că...
Știați că...
|
- ✅ Minunata Physalia arethusa, denumită galera portugheză, temută pentru filamentele ei urzicătoare foarte lungi "navighează cu vântul" în timp ce Velella spiraus cu pânza aşezată diagonal navighează sub vânt.
- ✅ Scifomeduzele (meduze fără văl) cuprind forme mari şi frumos colorate: Chrysaora hysoscella cu umbrela de 30 cm diametru şi o rozetă cafenie de 24 de tentacule gălbui şi stele roşii; Cyanea capillata - galbenă; Cyanea lamarcki - albastră; Lucernaria quadricornis - verzuie-cafenie Rhysostoma cu diametrul de 60 cm - albăstrui-galben-violet; Aurelia aurita care se întâlneşte şi în Marea Neagră cu diametrul de 40 cm - roşietică şi gălbuie -violetă.
- ✅ Există corali în formă de pană la care întâlnim fenomenul de luminiscenţă. Acest fenomen se produce la fiecare polip în opt organe în formă de benzi, care înconjură ca nişte papile orificiul bucal al polipului şi se continuă de-a lungul stomacului.
- ✅ Anemonele de mare (actinii) se caracterizează prin dimensiunile lor mari, prin viaţa solitară şi prin coloraţia lor vie; actinia purpurie - larg răspândită şi în Marea Neagră; actinia de grote trăieşte sub pietre şi în crăpături; Methridium dianthus - seamănă cu o garoafă de culoare de la cafeniu la galben şi până la albul curat, poate ajunge cât pumnul. Este cea mai frumoasă actinie.
- ✅ Madreporarii construiesc în mările calde recife de corali.
- ✅ Strămoşii madreporarilor au lăsat urme de recife chiar din perioada siluriană (în urmă cu cca 350 milioane de ani).
- ✅ Recifele cresc în înălţime cu o viteză medie de 18-20 mm/ an.
- ✅ Pe un vapor scufundat cu 64 de ani în urmă s-a găsit un strat de recife de 5 m.
- ✅ Atolul Bikini din Oceanul Pacific s-a format pe craterul unui vulcan submarin care a parcurs peste 2 km până la suprafaţa oceanului.
- ✅ Centura Venerei, un celenterat fără celule urzicătoare, are formă de brâu care sclipeşte la soare în splendide culori de refracţie şi posedă fenomenul de luminiscenţă.