Ştiaţi că...
Ştiaţi că...
- ✅ Fiecare exemplar de cărăbuş al cerealelor consumă în timp de două săptămâni circa 10 g boabe de secară, iar exemplarele distruse de păsările insectivore ar consuma aproximativ 10.000.000 kg ceea ce echivalează cu recolta ce ar încăpea într-un tren lung de 1.000 vagoane.
- ✅ O pereche de vânturei au distrus într-o lună 180 de popândăi şi 90 de şoareci. Ciuful consumă lunar până la 128 de rozătoare mici fiecare individ prinde şi distruge aproximativ 4.000 de şoareci.
- ✅ Circa 2.000 de specii de păsări vizitează florile în căutarea nectarului şi le polenizează. Toate sunt locuitoare ale regiunilor tropicale şi subtropicale. Cele mai adaptate sunt colibri şi nectariniidele. De obicei, ciocul lor este lung şi subţire, curbat în formă de seceră iar limba este tubulară, la vârf bifurcată şi franjurată. Franjurile se îmbibă bine cu nectar iar limba tubulară acţionează ca un piston.
- ✅ Inelările au demonstrat că perechile de privighetori îşi rămân credincioase de la un an la altul, ca şi faţă de teritoriul vechiului cuib (50 m la dreapta, 50 m la stânga).
- ✅ La fel ca la oameni, la păsări, proporţiile capului, ciocului, nasului, ochilor sunt diferite de la un individ la altul; masculii şi femelele îşi recunosc partenerul după aceste detalii şi după glas. Pescăruşii şi chirighiţele nu-şi confundă soţul cu o pasăre străină chiar la o distanţă de 20 m şi chiar dacă acesta tace. Dacă ţipă îl recunoaşte de la distanţe şi mai mari. Pinguinii imperiali, când se înapoiază cu prada, îşi găsesc fără greş puiul printre alte sute de pinguini tineri, înghesuiţi în grămadă.
- ✅ La păsările răpitoare, masculul vânează, asigurând hrana pentru întreaga familie, în timp ce femela cloceşte şi păzeşte puii. Femela rupe hrana în bucăţi şi o vâră în ciocurile lacome ale puilor. Dacă femela moare, de obicei mor şi puii dacă sunt prea mici ca să-şi poată rupe singuri hrana.