Jos

11 ianuarie 2014

Ştiaţi că…

Ştiaţi că…


  • ✅ Stelele de mare şi stelele serpentiforme sunt considerate urmaşe ale unor forme de echinoderme fixate pe fundul mării prin polul opus gurii care au avut timpul de înflorire în erele geologice ale Pământului, iar astăzi sunt reprezentate numai prin câteva specii.
  • ✅ Clasa care alături de câţiva alţi reprezentanţi a ajuns până în timpurile noastre o formează crinii de mare cu braţele lungi (crinoidea).
  • ✅ Despre splendoarea crinilor de mare din era mezozoică ne putem face o idee şi azi privind minunaţii crini de mare numiţi şi capete de meduză din perioada jurasică descoperiţi în straturile posoidoniene de la picioarele muntelui Schwäbische Alb. Acolo ei acoperă plăci de ardezie pe o suprafaţă de mulţi metrii pătraţi. Pedunculii lungi de câţiva metri fixaţi pe lemne plutitoare se ramifică des şi posedă la capetele lor coroane de tentacule, al căror diametru este cam de un metru.
  • ✅ Steaua cometă care trăieşte în Marea Mediterană îşi pierde pedunculul în cursul dezvoltării şi înoată liber. Stelele comete sunt animale strict marine ce pot fi întâlnite de la apele puţin adânci din apropierea malurilor până la apele marine adânci de 5300 m.