Jos

12 martie 2014

Știați că...

Știați că...


  • ✅ Antilopele regale din Africa măsoară 30 cm înălţime şi cântăresc 2.5 kg, deci mai puţin decât broasca africană Goliat care ajunge la 3.1 kg.
  • ✅ Gheparzii pot să fugă cu o viteză maximă de 110 km/h şi sunt cele mai rapide animale din lume, dar nu pot să menţină mult timp viteza, aşa că îşi pândesc prada chiar şi 3 ore înainte de a începe să o urmărească.
  • ✅ Câinii de preerie nu sunt câini ci rozătoare. Ei îşi iau numele de la lătrăturile pe care le scot. Când se întâlnesc doi câini de prerie, îşi ating adesea nasurile sau se "sărută“ în chip de salut. Câinii de prerie ridică mormane de pământ în jurul intrărilor în vizuină. Acestea opresc apa să intre şi să inunde vizuina. Adulţii fac de pază pe rând. Dacă apare o primejdie, ei fluieră şi întreaga familie intră în pământ.
  • ✅ Urşii polari trăiesc în Arctica. Sunt cei mai mari urşi din lume, au aproape de două ori înălţimea unui om şi sunt de 10 ori mai grei decât acesta. La naştere, puii sunt atât de mici, încât mama lor îi poate ascunde între degetele labei din faţă. Într-un an sunt tot atât de mari cât un om.

11 martie 2014

Știați că...

Știați că...


  • Nu numai insectele şi păsările polenizează florile de dragul recompensei cu gust dulce ci şi unele mamifere:
✅ cangurii polenizează florile unor arbuşti cunoscuţi sub numele de "scrub”care cresc în Australia. Florile au forma unor căni, pline cu lichid dulce cu miros de smântână uşor fermentată. Cangurii îl beau cu multă plăcere dar îşi murdăresc botul cu polen pe care îl duc în florile următoare. 
✅ marsupialele zburătoare se hrănesc cu insecte şi cu mugurii copacilor, dar principala lor hrană este nectarul pe care îl sug din florile de eucalipt. 
✅ şoarecele marsupial şi hârciogul marsupial sunt mari iubitori de nectar şi vizitează florile de eucalipt şi Banxia.
  • ✅ Şinşila trăieşte în America de Sud. Blana ei este foarte groasă. În timp ce cele mai multe mamifere au în fiecare por un singur fir de păr la şinşile dintr-un por ies 60 de fire de păr.
  • ✅ Masculii Kahan (maimuţa mătăsoasă) au nasurile lungi de 18 cm. Cu ajutorul lor emit grohăituri puternice, când se sperie sau când vor să adune grupul la un loc.
  • Saki, sparg seminţele introducându-le într-o crăpătură specială dintre dinţi.
  • ✅ Marmoseţii sunt singurele maimuţe care se hrănesc cu clei şi cu sevă.
  • ✅ Un sigur ochi al makiului din Asia de Sud-Est poate cântări tot atât cât creierul.
  • ✅ Unii lilieci miros şi aud foarte bine. Florile care-i atrag au un miros jilav şi se deschid numai noaptea. Liliecii le pot distinge în întuneric pentru că cele mai multe sunt galbene.
  • ✅ În întuneric, jaguarii, ca şi alte feline mari, văd de şase ori mai bine decât omul. 

10 martie 2014

Știați că...

Știați că...


  • ✅ Chiţcanii sunt activi tot timpul anului, ziua şi noaptea, puţine specii sunt nocturne. Fiind extrem de nervoşi,când sunt prinşi sau neliniştiţi au ritmul cardiac până la 1.200 bătăi/minut. În asemenea situaţii realmente mor de frică. Zgomotele puternice şi chiar tunetul le pot fi fatale. Unele specii au secreţia glandelor salivare veninoasă şi astfel pot imobiliza rapid victimele mici. La om muşcăturile lor produc doar dureri trecătoare.

  • ✅ Maimuţele rhesus (Macaca mulatta) din India considerate sacre în cultura hindusă sunt azi folosite în multe experienţe de laborator. Pe ele s-a demonstrat pentru prima dată existenţa factorului Rh şi tot ele s-au testat pentru prima dată efectele zborurilor spaţiale. Pe maimuţele Rhesus s-a studiat mult timp vaccinul antipoliomelitic.

  • ✅ Indigenii din triburile Teso (Africa) mâncau carnea maimuţelor patas, considerând-o eficientă în tratamentul contra leprei.
  • ✅ Pangolinii fac, din timp în timp, "baie cu furnici". Răscolesc muşuroiul şi se aşează în furnicar, zbârlindu-şi solzii. Furnicile pătrund printre solzi şi încep să le muşte pielea, este o “invenţie” a pangolinilor pentru a fi "scărpinaţi". După ce termină "baia", îşi strâng solzii, strivind astfel furnicile, apei intră în apă pentru a-şi spăla solzii iar furnicile ies la suprafaţa apei.
  • ✅ Şoarecii pitici sunt cele mai mici rozătoare din lume, având lungimea de 55-75 mm fără coadă (50-75 mm) şi greutatea de 5-7 g.
  • ✅ Şobolanii cu adăpost din beţe din Australia îşi construiesc case de aproximativ 6 m diametru şi 1.25 m înălţime. Adună vreascuri lungi de cca 1 m şi groase de 25 mm pe care le aşează cu mare grijă şi un efort imens în diferite direcţii, în jurul unui arbust al unei tufe de ierburi sau lângă o stâncă. Deasupra grămezii de vreascuri pun pietre ca să nu le împrăştie vântul.
  • ✅ Şobolanii spinoşi tereştri au blana ţepoasă. La ei întâlnim fenomenul de autotomie, coada se rupe la nivelul vertebrei a 5-a permiţând animalului să scape de prindere. Coada ruptă se regenerează.


  • 09 martie 2014

    Descoperiţi animalul

    Descoperiţi animalul




    1.

    Nu e mamă, nici mămică 
    E tot mamă, dar mai mică 
    Diminutivul preferat 
    La copilul răsfăţat 
    Vă vorbeam de prima parte 
    Şi de mame răsfăţate 
    Urmarea nu-i de mirare 
    Se referă la animale 
    Dar asta era-n trecut 
    La romani, cândva demult 
    E un cuvânt de duzină 
    Îl veţi găsi la latină 
    Tot un grup de animale 
    Citind în continuare 
    Veţi găsi fiţi liniştiţi 
    Veţi fi deplin fericiţi 
    Sunt cele mai cunoscute 
    Sunt şi foarte răspândite 
    Unele mult îndrăgite 
    Au o particularitate 
    Nasc pui şi-i hrănesc cu lapte.


    2.

    O balenă cu bot lat 
    Cuvântu-i articulat 
    Şi pe trei părţi defalcat 
    Prima parte este bună 
    Brânză bună-i, de la stână 
    Partea a doua, în sens fonic 
    Este apel telefonic 
    Iar a treia-i lucru fin 
    Nu e voal, nici crepdeşin 
    Dar poate fi comparat 
    E la fel de delicat 
    Animalul nu-i banal 
    E în ocean tot mai rar 
    Şi presimt că ai ghicit 
    N-a fost greu. 
    Eşti fericit.


    3.

    Craiul zilei mumă bună 
    Dă căldură şi lumină 
    Terrei şi altor planete 
    La sateliţi, la comete 
    Toate-n juru-i se rotesc 
    Toţi îl ştiţi, e şi firesc 
    Prima parte, sus şi tare 
    E urmată de-o-ntrebare 
    Cuvântu-i în două părţi 
    Voi sunteţi copii isteţi 
    Mamiferul, mic fricos 
    Aţi ghicit neîndoios 
    Roade-ntr-una cu mult spor 
    Este deci un rozător.


    08 martie 2014

    Știați că...

    Știați că...


    • ✅ Diavolii tasmanieni (sarcophilus) sunt marsupiale care trăiesc numai în Insula Tasmania. Numele ştiinţific înseamnă “iubitor de cadavre“ deoarece acestea constituie elementele de bază în hrană.
    • ✅ Lupii marsupiali tasmanieni sunt cele mai mari marsupiale carnivore. Vânează singuri, în perechi şi în haite. Au preferinţă pentru sânge pe care-l sug din venele jugulare, din membranele nazale pline cu sânge, din ficat şi rinichi şi mai rar din muşchi. Au fost în cea mai mare parte distruşi de colonişti şi de câinii domestici.
    • ✅ Puiul de cangur cântăreşte la naştere 750 mg. Are bine dezvoltate nările şi o limbă mare, membrele anterioare şi degetele terminate cu gheare puternice. Poate pătrunde în marsupiul mamei în numai 3 minute de la naştere, fără ajutorul mamei. După 150 de zile scoate capul din marsupiu, după 200 zile iese temporar din marsupiu şi după 240 zile îl părăseşte definitiv. Din carcasa unui cangur se scot circa 55% carne pe când dintr-o oaie numai 27%.
    • ✅ Aricii păroşi trăiesc în Indonezia şi Indochina. Se hrănesc cu insecte, moluşte terestre, râme, crabi dar şi cu peşte. La ambele sexe, în regiunea anală există o pereche de glande care secretă un produs cu miros puternic, caracteristic şi respingător, de usturoi şi sudoare. Secreţia foloseşte la marcarea teritoriilor, în comunicarea dintre indivizii speciei, dar şi pentru apărarea de animale răpitoare.
    • ✅ Toţi aricii au obiceiul de a-şi unge ţepii cu salivă, cam tot aşa cum raţele îşi ung penele cu grăsime. Îşi ung mai întâi perii de pe o parte a corpului, apoi de pe cealaltă folosindu-se de limbă cu care o împrăştie. Operaţiunea durează 20 de minute de activitate continuă. Când îşi înţeapă duşmanul, saliva inoculată produce o reacţie cu efect usturător.

    07 martie 2014

    Știați că...

    Știați că...


    • ✅ În India sunt foarte frecvente maimuţele hulman sau langurul. Fiind privite de hinduşi ca animale sfinte, sunt apărate, ba chiar se încearcă introducerea lor şi în alte regiuni. Din acest motiv, nimeni nu împiedică distrugerile care le fac în culturi. Ele sunt îngrijite de preoţi ca maimuţe ale templelor şi răsfăţate de credincioşi.
    • ✅ Maimuţele cu ciot îşi trag numele de la atrofierea degetului mare de la membrele anterioare care a căpătat forma unui ciot. Puii se nasc cu blană albă dar capătă apoi o culoare roşie sau neagră. Blana lor preţioasă este cerută în comerţ. Sunt locuitori ai pădurilor virgine din Africa.
    • ✅ Siamangul este un gibon la care degetele 2 şi 3 de la membre sunt unite printr-o membrană care le leagă până la ultima falangă. El are un sac laringian, care atârnă la partea anterioară a gâtului ca o guşă flască, dar care se umflă, când animalul strigă, amplificând sunetele emise. Sunt fricoşi şi dacă sunt surprinşi pe sol de un pericol, se sperie aşa de tare încât se zăpăcesc complet şi devin total neajutoraţi.
    • ✅ O ciudăţenie din lumea mamiferelor o reprezintă ariciul australian sau echidna. Sunt animale active către seară şi noaptea. Simţul mirosului foarte bine dezvoltat, le serveşte la găsirea furnicilor şi a termitelor cu care se hrănesc. Odată cu aceste insecte li se lipesc de limbă şi fire de praf sau nisip care sunt înghiţite în cantităţi considerabile. Prezenţa echidnelor într-o regiune poate fi identificată adesea numai pe baza excrementelor de formă cilindrică, alcătuite din pământ amestecat cu resturi de insecte nedigerate. În perioada reproducerii, pe abdomenul femelei se formează un pliu pielos în care se depune un singur ou. Incubaţia oului durează 10 zile. Puiul la eclozare are 3.5 g şi măsoară 1.5 cm. Temperatura corpului echidnelor este uşor mai scăzută decât a celorlalte mamifere (31.10C) şi variază în funcţie de temperatura mediului. Trăiesc numai în Tasmania, Australia şi Papua Noua Guinee. Băştinaşii le vânează pentru carnea lor gustoasă.
     
     

    06 martie 2014

    Ştiaţi că…

    Știați că...


    • ✅ Foarte multe vieţuitoare se manifestă uneori într-un mod deosebit, în funcţie de starea timpului, în orele sau zilele următoare.
    • ✅ Înainte de ploaie, vacile întind botul în sus şi înghit aerul cu lăcomie, iar producţia de lapte scade uşor.
    • ✅ Pisica bea o cantitate de apă mult mai mare, înainte de ploaie decât în zilele obişnuite, iar dacă nu are la îndemână, caută fără astâmpăr până găseşte să-şi satisfacă setea.
    • ✅ Când a doua zi plouă, vitele vor mânca cu lăcomie nutreţul care îl primesc seara.
    • ✅ Câinii se întind cu labele răsfirate dacă va fi timp frumos, iar dacă va fi frig se strâng ghem.
    • ✅ Maimuţele capuţini sparg nucile cu pietre şi cu ajutorul altor obiecte, ciocănesc cu multă perseverenţă culcuşul dacă este prea tare. Grimasele, cerşetoria lor drăgălaşe şi sunetele care le emit, când blând plângăreţe, când scrâşnintor ţipătoare atrag mulţi vizitatori ai grădinilor zoologice.
    • Ţinute în casă învaţă să recunoască încă din primele zile pe stăpân, manifestându-şi la fiecare revedere o bucurie nestăvilită. Dacă dimpotrivă, a supărat-o vreun om, dacă a înşelat-o în bătaie de joc, se răzbună pe neaşteptate şi muşcă. Încearcă să supună voinţei ei alte fiinţe, prin mângâieri sau ameninţări. Este curioasă, pofticioasă şi ştie să folosească rezultatele diverselor experienţe. Unele mâncăruri sau bunătăţi o aduc în stare de extaz. Este foarte independentă şi nu se supune cu plăcere voinţei omului.

    05 martie 2014

    Ştiaţi că…

    Știați că...


    • ✅ Cele mai mici maimuţe de pe suprafaţa Pământului fac parte din specia Cebuella pygmae. Trăiesc în pădurile tropicale din sudul Columbiei, răsăritul Ecuadorului şi apusul Braziliei. La naştere puii au 20 g, iar lungimea este de numai 5.5 cm; în schimb coada are 7 cm.
    • ✅ Cel mai mare animal carnivor de uscat, din zilele noastre este gigantul urs cafeniu din Alaska. Un mascul bine dezvoltat ajunge până la 700 kg greutate iar lungimea corpului este de 2.5 m.
    • ✅ La iepurele de vizuină există o scatofagie fiziologică foarte pronunţată; unele din excrementele eliminate spre ziuă sunt înghiţite fără a fi mestecate. Semnificaţia exacta a acestui proces fiziologic nu se cunoaşte.
    • ✅ Singurii vampiri, care există cu adevărat, sunt liliecii cu acest nume din zona Americii Centrale şi de Sud. “Porţia” îngurgitată atinge exact greutatea totală a corpului său 30-35 g.
    • ✅ Gorila se trezeşte odată cu răsăritul soarelui şi-şi încetează activitatea cam pe la orele 18 când începe să-şi amenajeze pe sol un pat elastic din crengi înfrunzite. Zilnic între 6 şi 8; 14-18 se deplasează, mâncând fructe, trestie de zahăr sau termite iar între 10 şi 14 se odihneşte.
    • ✅ Mari amatori de miere, pigmeii, când dau de câte un stup de albine, nu pot fi convinşi în ruptul capului să meargă mai departe. Se caţără imediat în copac şi se înfruptă din alimentul preferat.
    • ✅ Cămila şi asinul sunt incontestabil “campionii“ deşertului. Ei pot rezista sub razele necruţătoare ale soarelui fără apă şi hrană chiar 6 zile, timp în care pierd mult din greutate. Îşi refac forţele însă în numai câteva minute după ce au băut apă. Asinul are nevoie de 27 litri de apă pe care o înghite în 5 minute. Cămila poate bea aproape 200 litri de apă ceea ce pentru un om de 65 kg ar corespunde 48 litri de apă.
     

    Bibliografie

    Andrei N.                 

    Rebus dicţionar

    Achimuskin I.         

    Şi crocodilul are prieteni

    Băcescu M.              

    Chemarea apelor

    Bănărescu P.          

    Contribuţii la studiul faunei ihhtiologice a României

    Bogoescu C-tin. și col.      

    Atlas zoologic

    Bordeianu I.             

    Minunata lume a păsărilor

    Brehm A. E.              

    Lumea animalelor

    Călinescu R.I.           

    Mamiferele României 

    Cărăuşu I.                 

    Tratat de ihtiologie

    Cunningham A.        

    Viaţa sălbatică a lumii

    Dumitrescu M.          

    Din lumea animalelor

    Fodor T.                     

    Comori ale naturii din România

    Grosu Al. V.              

    Zoologia vertebratelor

    Guţu M.                     

    Delfinii

    Khanduri K.              

    Viaţa sălbatică a lumii

    Manolache L.            

    Mic atlas cinegetic românesc

    Manoleli D. şi col.      

    Viaţa în Marea Neagră

    Murariu D.                 

    Din lumea mamiferelor

    Niculescu Duvăz M.   

    Migraţia peştilor

    Olaru V.                       

    Din tainele migraţiei animalelor

    Opriş T.                       

    Monştri de odinioară

    Pop V.                          

    Zoologia vertebratelor

    Vasiliu G. D.               

    Peştii apelor noastre.