Jos

25 octombrie 2013

Giganţii din Rio-Muni

Giganţii din Rio-Muni


În Africa Ecuatorială, în jungla deasă din Rio Muni, în preajma cascadelor de pe râul Mbia trăieşte cel mai mare batracian actual, Conrana goliath. Broasca are dimensiuni gigantice: 3,5 kg greutate, 33 cm diametrul capului, 44-45 cm labele dinapoi. 
Lungimea totală a corpului poate ajunge până la 70-75 cm. Trăieşte în regiuni ploioase şi împădurite, pe un areal limitat la o fâşie lungă de 150 de mile şi lată de cel mult 60 de mile. 
A fost descoperită abia la începutul secolului nostru în anul 1906. În ciuda dimensiunilor ei impresionabile, nu este deloc greoaie, ci dimpotrivă, este de o rară agilitate, în plus posedă la perfecţie arta de a se camufla. 
Prinderea unei broaşte gigant cere din partea vânătorilor multă experienţă, uneori chiar o răbdare de fier. 
Tribul fang, care trăieşte în apropierea locurilor preferate de Conrana, a învăţat să prindă broaştele într-un fel de năvod, aruncat de la distanţă, cu precizia cu care cowboy-ul îşi aruncă lasoul. 
În rest nu se deosebeşte de ceilalţi amfibieni. Broasca adultă nu are alţi duşmani în afara crocodililor şi a localnicilor din tribul fang, pentru care carnea broaştelor gigant este o adevărată delicatesă. Carnea broaştei este albă fragedă şi extrem de gustoasă.