Ştiaţi că…
Ştiaţi că…
- ✅ În aproape fiecare specie de animale (şi la păsări) superioare există în "limbajul" propriu anumite semne prin care cel mai slab cere să fie cruţat de cel puternic. Atitudinea de înjosire se exprimă prin ghemuirea la pământ, jos la picioarele celui învingător sau printr-un ţipăt specific.
- ✅ Mijloacele de expresie proprii animalelor anumite mişcări şi atitudini de ameninţare, de luptă de atragere sau transmitere a unui anumit gen de informaţie sunt numite dansuri. Cele mai cunoscute sunt dansurile păsărilor. Dansurile albatroşilor sunt precedate de o serie întreagă de ceremonii pregătitoare: pasărea cară la cuib tot felul de materiale de construcţie scoţând ţipete ascuţite "se aplaudă" singure, clămpănindu-şi ciocurile, după care se înalţă pe vârful labelor şi îndreptându-şi aripile gigantice, cu capul repezit în aer, se leagănă de pe un picior pe altul dansând în jurul cuibului.
- ✅ Programul cel mai spectaculos îl oferă cocorii mici. Dimineaţa devreme şi pe seară pe o platformă netedă, se adună toţi cocorii care cuibăresc în vecinătate: şi masculii şi femelele. Se aşează în cerc; uneori în două sau chiar trei cercuri. În centrul cercului platforma e liberă pentru executarea dansului. Pe această platformă păsările sosesc în goană, când unele când altele şi joacă, lăsându-se la pământ sau făcând sărituri caraghioase în sus. Se înclină, îşi desfac şi îşi strâng aripile, îşi întind înainte gâturile lungi, îşi umflă guşa şi se acompaniază singure scoţând ţipete ca de trompetă. După ce s-au săturat să joace, se întorc în cerc şi în arenă ies în fugă alţi dansatori. Nu se ştie însă dacă dansează şi femelele sau acesta este privilegiul exclusiv al masculilor.
- ✅ Păsările cu penaj mătăsos din Australia şi Noua Guinee s-au făcut renumite în toată lumea prin pasiunea lor de a colecţiona tot felul de "jucării" colorate scoici, pietricele, pene, flori, fructe, cioburi, catarame, tot ce străluceşte şi sclipeşte în culori vii. Coţofenele, ciorile, stăncuţele, gaiţele, suferă şi ele de cleptomanie. Dar pe toate le-au întrecut ciorile indiene. Acolo unde trăiesc un număr mare, nu se poate lăsa nimic pe fereastră sau într-o cameră cu ferestre deschise, nici chiar batiste sau mănuşi. Fură totul. Odată, organele de urmărire, au stabilit, că un magazin de bijuterii era prădat în mod sistematic de o pereche de ciori indiene. Acestea au furat câteva kilograme de rame de ochelari din aur.