Jos

24 februarie 2014

Ştiaţi că…

Ştiaţi că…


  • ✅ Păsările cu penaj mătăsos de culoarea atlasului îşi construiesc enigmatice boschete, între tufişuri. Apoi aduc flori albastre şi galbene şi alte obiecte de culoare albastră pe care le aranjează în faţa boschetului. Apoi decorează boschetul, în interior, cu ornamente în albastru, amestecând mangal cu pulpa unui fruct şi cu salivă. Câteva luni (iunie decembrie) pasărea se joacă cu jucăriile ei colorate uitând de multe ori şi de hrană şi de apă şi de teama de duşmani. În lunile septembrie octombrie, femelele îşi părăsesc boschetele şi încep să-şi construiască cuiburi în copaci şi să-şi crească puii. Masculii nu iau parte în nici un fel la toate acestea, ci continuă să se joace cu aceeaşi ardoare cu jucăriile în boschet. Se pare că boschetele folosesc ca un fel de bursă, în care se încheie noi căsătorii, dacă unul din soţi s-a sfârşit din viaţă sau dacă a fugit.
  • ✅ Mărimea oului depinde de mărimea păsării. La struţ oul cântăreşte până la 1.5 kg, are diametrul de 12-15 cm şi volumul egal cu 25-30 ouă de găină. Unele ouă sunt mici de tot, cât o boabă de cafea.
  • ✅ Culoarea ouălor este foarte variată: oul casuarului este verde închis brun, al bâtlanului verde cenuşiu, al graurului albastru verzui, al păsării tinam din America liliachiu. O specie de colibri din Brazilia face ouşoare albe care după câteva zile devin roşii. Culoarea oului este rezultatul adaptării la mediu.
  • ✅ Un neam de găinuşe din America se împerechează cu mai mulţi cocoşi şi dă fiecăruia câte un ou de clocit. Bărbaţii scot puii, îi cresc. Găinuşa le dă alte ouă şi astfel toţi cocoşii din jurul găinuşei scot şi cresc mai multe rânduri de pui din martie până în octombrie.
  • ✅ Procedeul cucului de a pune ouăle în cuibul altor păsări care au grijă să clocească şi să-i crească puii este folosit de peste alte 70 de specii de păsări.
  • ✅ Pasărea rinocer din regiunile tropicale zideşte femela în interiorul unei scorburi cu o pastă făcută din pământ moale, rumeguş de lemn şi salivă care se întăreşte. Lasă o mică gaură prin care cloşca scoate ciocul afară. Cât durează clocitul, două luni, masculul are grijă de hrana femelei şi apoi a puilor. Este atât de preocupat de soarta familiei încât uneori uită să şi mănânce, uneori se întâmplă să moară de inaniţie. Mama şi puii, când ies din cuib (va sparge intrarea) abia se pot mişca de graşi ce sunt.
  • ✅ Durata clocirii variază după specii. Cu cât pasărea este mai mică cu atât timpul necesar este mai scurt. Colibri cloceşte numai 8 zile, păsările cântătoare mici 11-14 zile, prepeliţa, porumbelul de scorbură 17 zile, găinuşa 20 zile, ciuful mic 24, lebăda cucuiată 35, zăganul 55, albatrosul 81 zile.
  • ✅ Grija cea mai mare pentru o familie este hrănirea puilor. O pereche de piţigoi albaştri hrănesc puişorii de 400 de ori pe zi, privighetoarea aduce hrană de 200 de ori, iar codoşul de 270 ori, graurii aduc până la 200-300 de omizi pe zi.