Jos

10 noiembrie 2013

Ştiaţi că…

Ştiaţi că…


  • ✅ Cea mai mare şi cea mai grea dintre broaştele ţestoase de apă dulce este broasca ţestoasă vultur care atinge lungimea de 1.40 m. Trăieşte în sudul SUA în apele ce se varsă în Golful Mexic din Texas până în Florida. Şi această specie este foarte puternică şi muşcă.
  • ✅ Broasca ţestoasă de supă, în scopul depunerii ouălor se deplasează întotdeauna în acelaşi loc de pe ţărm chiar dacă pentru aceasta trebuie să
    străbată distanţe mari. Deoarece atât ouăle cât şi carnea lor sunt foarte gustoase existenţa speciei este în pericol. Populaţiile africane consumă carnea lor iar unele popoare din America consumă numai ouăle. Locuitorii coastelor malaieze pentru a le proteja îngrădesc locurile de depunere a ouălor. După recoltarea ouălor, lasă unele cuiburi până la sfârşitul incubaţiei, apoi iau puii şi-i transportă cu grijă în apă.
  • ✅ Ca şi broasca ţestoasă de supă, careta adevărată (broasca ţestoasă de baga sau bisa), cea mai mică dintre broaştele ţestoase marine (carapacea lungă de 50-80 cm) dar cu cea mai mare valoare economică revine în acelaşi loc
    pentru a-şi depune ouăle chiar şi după un deceniu. Acest obicei ea îl plăteşte deseori cu viaţa, deoarece omul, care o caută pentru a obţine plăcile cornoase (bagaua), cunoscându-i deprinderile, o urmăreşte cu uşurinţă şi o vânează. Obţinerea bagalei, care întrece în frumuseţe şi calitate toate celelalte produse cornoase, nu se face fără chinuirea animalului. De la o caretă adultă se pot obţine circa 4 kg de baga. Grăsimea are o anumită importanţă economică, în schimb carnea se consumă numai de către indigeni.
  • ✅ Dintre broaştele ţestoase moi sau buzate cel mai cunoscut gen este aşa numitul treigheare (Amida=Trionyx) după ghearele enorme care se găsesc
    pe cele trei degete interne. Ele aparţin celor mai agresive categorii de broaşte ţestoase; nu numai că şuieră ca şerpii, dar şi muşcă zdravăn. Animalele mari pot deveni periculoase.
  • ✅ Broasca ţestoasă pieloasă sau luthul (Dermochelys coriacea) are în anatomia ei trăsături primitive. Este cea mai grea dintre toate broaştele ţestoase, un adevărat gigant, măsurând aproximativ 2 m lungime şi 500-600 kg greutate. Ca şi celelalte ţestoase marine, se deplasează la mal pentru a depune ouăle. Se găsesc rar şi se prevede chiar dispariţia lor treptată. Carnea nu are valoare economică.
  • Frecvent în China şi Japonia se întâlneşte broasca ţestoasă cu trei degete (Amyda sinensis). Aici este considerată ca un animal sfânt, îngrijit şi hrănit în gropile cu apă de pe lângă temple.