Jos

13 noiembrie 2013

Ştiaţi că…

Ştiaţi că…


  • ✅ Şopârla cu arcadă sau tuatara (Hatteria punctata, Sphenodon punctatus) este cea mai veche reptilă. Posedă caracteristicile celor mai primitive reptile ce au existat pe lume. Rudele sale apropiate au fost găsite ca fosile în straturile din mezozoic.
  • ✅ Geconidele sunt de obicei animale mici, unele dintre ele aparţin celor mai mici reptile. Cel mai mare reprezentant al acestui gen este Gecko stentor din Arhipelagul Malaiez care atinge lungimea de 36 cm, nocturn, care scoate sunete puternice formate din două silabe. Gecoul tropical (G. gecko) cam de aceeaşi mărime din Asia de Răsărit denumit tokch sau tokai scoate sunete pătrunzătoare "to-keh" sau "gek-oh" întrerupte de un fel de tuşit uşor. Trăieşte în case şi pe copaci. În unele regiuni, localnicii îl consideră animal aducător de noroc. Noaptea vânează insecte, geconide mici şi chiar şoareci. Când este atacat se apără prin muşcături puternice.
  • ✅ Geconul zidurilor, frecvent în ţările din jurul Mării Mediterane, se găseşte pe ziduri şi stânci în număr mare, ocazional şi în locuinţe. Urcă foarte uşor pe geamuri, pereţi şi plafoane. Distruge un număr mare de muşte şi ţânţari de aceea este protejat de populaţia locală.
  • ✅ Pe podişurile secetoase ale Mexicului trăieşte iguana broască (Phrynosoma cornutum) cu trupul lat şi coada scurtă dând impresia unei broaşte. Ziua vânează furnici şi păianjeni mici, noaptea se afundă în nisip. Când animalul este atacat, el stropeşte cu sânge din colţurile ochilor.