20 octombrie 2013

Ştiaţi că…

Ştiaţi că…


  • ✅ Masculul peştelui Lepidosiren realizează un adevărat tur de forţă. În pământul afânat din malurile râurilor, el sapă o subterană de 1m lungime, în care femela îşi depune ouăle.
  • ✅ O specie de somn cară pietricele în gură şi le aranjează în jurul unui spaţiu central, pe care îl adânceşte puţin, diametrul cuibului poate ajunge până la 50-60 cm, iar adâncimea până la 10 cm. Într-o singură noapte somnul poate transporta un volum de material egal cu 5 l.
  • ✅ La multe specii de peşti există grija pentru urmaşi şi de obicei aceasta este sarcina masculilor. Lapina (steluţa) femela depune în cuibul amenajat de mascul 4000-5000 icre galbene. După reproducere, tot masculul, acoperă cuibul cu fire de alge verzi şi îl păzeşte.
  • ✅ La ghidrin în perioada reproducerii masculii devin roşii pe abdomen. Ghidrinul este specie marină migratoare. Iarna trăieşte în mare iar primăvara se apropie de ţărm pătrunzând în lacurile litorale unde se reproduce. Aici masculii construiesc cuibul şi păzesc puii. Maturitatea sexuală este atinsă după un an.
  • ✅ O varietate de ghidrin înconjoară ramurile unei tufe de alge cu filamente de mucus gelatinos secretat de rinichi în timp ce alta sapă o cavitate şi adună în ea rădăcini şi frunze pe care le fixează cu grăunţe de nisip unse cu mucus, iar după aceea înalţă pereţii şi chiar un acoperiş.
  • ✅ Unii peşti tropicali fac cuiburi plutitoare. Masculii adună la suprafaţa apei resturi vegetale în care suflă mici bule de aer, în aşa fel încât formează adevărate plute de spumă. Ouăle se lipesc singure sub cuib, dacă sunt prea grele, masculul le ia în gură şi le fixează la locul lor.
  • ✅ Sub platoşa de gheaţă care acoperă Antarctica, la o temperatură de 1.90 C, trăieşte "Peştele gheaţă" total lipsit de hemoglobină, particularitate unică printre vertebrate. Sângele acestor peşti, cu aspect uşor opac, verzui pal sau alb spre galben nu are niciun pigment transportator de oxigen. După toate aparenţele se pare că ei şi-au redus valorile metabolice şi nu sunt capabili de activitate decât perioade foarte scurte.