Jos

28 octombrie 2013

Știați că...

Știați că...


  • ✅ Unul dintre cele mai interesante fenomene printre speciile de batracieni îl constituie broasca păroasă care trăieşte în Camerun (Astylostermis robustus). A fost denumită astfel după formaţiunile dermice filiforme ce-i atârnă de partea posterioară a coapselor şi în regiunea şalelor, unde formează încâlcituri păroase ce ating o dezvoltare maximă în perioada împerecherii, ajungând atunci la 10-15 mm lungime. Se crede că ar fi o manifestare a excesului de energie a organismului masculului, în perioada împerecherii.
  • ✅ Broaştele zburătoare din Asia şi Madagascar sunt capabile să plutească în zbor planat ca şi cum ar coborî cu paraşuta. Degetele picioarelor sunt unite prin membrane interdigetale prevăzute cu discuri adezive.
  • ✅ Salamandra uriaşă (Megalobatrachus davidianus) care trăieşte numai în China este socotită ca cel mai mare amfibian al timpurilor noastre, ajungând până la 159 cm lungime (coada ocupă două cincimi). Se zice că ar avea longevitatea cea mai mare printre batracieni (până la 55 ani). Este vânată pentru carnea foarte gustoasă căreia se atribuie şi proprietăţi terapeutice.
  • ✅ În America de Nord se întâlnesc speciile genului Siren denumiţi tritoni cu braţe care posedă numai membre anterioare cu câte patru degete. În ceea ce priveşte membrele posterioare nu se găsesc urme nici pe schelet.
  • ✅ Există batracieni fără picioare apode. Deşi după forma exterioară par şerpi sau, mai corect, râme, constituţia internă indică natura lor de batracieni. Duc viaţă subterană de aceea sunt greu de observat. Se deplasează târându-se încet. Aria lor de răspândire cuprinde exclusiv ţările ecuatoriale. Hrana constă din viermi şi alte vietăţi mici din sol. Unele trăiesc în apropierea furnicarelor din care se hrănesc. Unele nasc pui, altele îşi depun ouăle în găurile din sol, în apropierea apei. Femela se încolăceşte în jurul lor pentru a le menţine umede. Ouăle părăsite pier. Toate speciile de apode sunt cuprinse în familia Coeciliidae (Scormonitori inelaţi). Una din cele mai cunoscute specii este scormonitorul orb ceilonez (Ichtyophis glutinosus) lung de circa 40 cm care se hrăneşte cu şerpi mici şi râme. Forme zvelte şi deosebit de lungi aparţin genului sudamerican al scormonitorilor vermiformi (Coecilia) ca de exemplu (Coecilia pachynema) cu lungimea de circa 1m.