Jos

28 octombrie 2013

Ştiaţi că…

Ştiaţi că…


  • ✅ Broasca râioasă mare (Bufo bufo) este un animal foarte lacom, distruge multe animale dăunătoare, dovedindu-se folositoare grădinilor şi terenurilor cultivate, de aceea este ocrotită prin legile protecţiei naturii.
  • ✅ Muştele din genul Lucilia depun ouăle pe pielea broaştelor râioase. Larvele, care eclozează după două zile, pătrund în orificiile nazale şi mănâncă încet tot interiorul capului cu excepţia creierului. Ocazional se poate vedea rătăcind câte o astfel de broască groaznic mutilată.
  • ✅ Cea mai cunoscută broască râioasă a Americii este aga denumită şi Sapo (Bufo marinus) lată de 8-12 cm şi lungă de 14-25 cm care de obicei se mişcă păşind. Se hrăneşte cu furnici şi alte insecte. Se pare că secreţia glandelor era folosită la prepararea unei otrăvi foarte active pentru săgeţi Se ştie cu certitudine, că mulţi câini care au atacat astfel de broaşte şi-au pierdut vederea sau vomitau zile de-a rândul.
  • ✅ Cea mai mare broască râioasă din India este broasca cu pielea aspră (Bufo asper) lungă de 17 cm care se deosebeşte prin puternicul miros de mosc care-l răspândeşte.
  • ✅ Un brotăcel (Hyla venulon) care trăieşte pe arbori înalţi ai pădurilor virgine din Brazilia, unge cu ceară de albine o scorbură şi în această adâncitură impermeabilă, care se umple cu apă de ploaie, îşi depune ouăle.
  • ✅ Broasca fierar, din Brazilia, denumită astfel după sunetele care le scoate (Hyla faber) construieşte cuiburi pe malurile joase ale apelor cu pereţii mai înalţi decât grosimea apei şi diametrul de cca 30 cm folosindu-se de pântece şi de cele două lăbuţe din faţă ca de două mistrii.
  • ✅ La brotăceii cu pungă din Peru şi Ecuador urmaşii se dezvoltă într-o pungă incubatoare de pe spatele femelei care aminteşte în toate privinţele de punga marsupialelor.
  • ✅ Cel mai mare batracian din Statele Unite este broasca bou (Rana catesbeiana) al cărei corp ajunge până la 20 cm iar picioarele posterioare până la 25 cm. Chemarea broaştei bou răsună ca "br-vum" şi după cât se pare, s-ar auzi la distanţe de kilometri, ceea ce este deosebit de neplăcut pentru localnici, mai ales în perioada împerecherii, când sute de animale sunt strânse laolaltă şi se cheamă în cor reunit, fără întrerupere nopţi în şir.