Jos

12 februarie 2014

Știați că...

Știați că...


  • ✅ În regiunile calde se întâlnesc peste 160 de specii de şopârle în formă de vergea (Tejidae). Cea mai cunoscută este tejul sau şopârla uriaşă (Tupinambis teguiscin). Lungimea totală este de peste 1,5 m. Hrana sa preferată o constituie ouăle, de aceea este cunoscută ca hoţ de ouă de găină. Mănâncă însă şi pui, şoareci, broaşte, viermi şi insecte. Carnea este gustoasă. Grăsimea se întrebuinţează ca medicament, iar pielea pentru marochinărie fină.
  • ✅ Singurele şopârle cu adevărat veninoase aparţin familiei şopârlelor scorţoase (Helodermatidae). Dacă gila (Heloderma suspectum) este iritată şuieră, scuipă, din gură îi curge o secreţie lipicioasă şi până la urmă muşcă. Otrava este suficientă pentru a omorâ animalele mai mici în câteva minute, iar la animalele mai mari provoacă paralizii, crampe, umflături sau tulburări în starea generală. Chiar şi pentru om muşcătura provoacă simptome neplăcute, iar după unele date, este chiar mortală. Trăieşte exclusiv în Arizona şi în Noul Mexic, în partea de vest a Munţilor Cordilieri.
  • ✅ Varanul din Komodo (V.Komodoensis) cu aspect de şopârlă uriaşă, nu depăşeşte lungimea de trei metri şi nu 6-8 m cât s-a atribuit în relatările exagerate ale presei de popularizare. Nu este puţin adevărat că priveliştea unei şopârle actuale lungă de 2-3 m este un eveniment excepţional.