Jos

11 februarie 2014

Știați că

  • ✅ Iguanele din genul Anolis sunt foarte legate de locul de trai. Masculul are un simţ puternic al proprietăţii teritoriului şi încearcă să gonească oricare altă şopârlă care pătrunde în spaţiul său. La observarea intrusului ia o poziţie de intimidare: îşi îndreaptă corpul, dă de mai multe ori din cap şi umflă sacul de la gât expunând coloritul viu şi izbitor al acestuia. Iguanele în caz de pericol se umflă, îşi lărgesc sacul laringian şi şuieră; uneori încearcă să-şi muşte adversarul.
  • ✅ La familia agamelor din care face parte dragonul zburător (Draco volans) dinţii sunt diferenţiaţi în incisivi şi măsele.
  • ✅ O apariţie deosebită printre agame est molochul (Moloch horridus) care trăieşte numai în sudul şi vestul Australiei şi este numit de colonişti "şopârlă ţepoasă" sau "drac ţepos" deoarece capul, trunchiul şi coada sunt acoperite cu plăci neregulate fiecare având câte un spin de felul ţepilor de trandafiri, de mărimi variate şi îndoiţi în chip diferit. Se hrăneşte cu furnici şi resturi vegetale. Este un animal inofensiv.
  • ✅ O familie de reptile răspândite în toate colţurile lumii este familia şopârlelor scurmătoare sau sfredelitoare (Scincidae). Scincidul comun sau oficinal (de farmacie) se usca, se măcina şi se folosea în timpurile vechi drept medicament împotriva diferitelor vătămări ale corpului. Ca urmare a fost decimat din cauza comercializării produselor ce se extrăgeau din corpul său.